-
Foto: de foto’s van vrouwelijke scammers tonen altijd knappe of zelfs bloedmooie dames. Mannelijke scammers zien er niet specifiek knap uit. Zij zijn daarom op het eerste gezicht niet zo gemakkelijk als scammers te herkennen. De foto’s die ze gebruiken zijn niet van henzelf en over het algemeen van het internet geplukt. Je kunt dit nagaan door de foto’s te googelen en zo te zien op welke sites ze nog meer geplaatst zijn.
-
Taalgebruik: er wordt in het Engels of in zeer slecht Nederlands (vaak Engelse tekst die door een online vertaler is gehaald) geschreven. Een voorbeeld:
“Hoi, ik ben Natalya, ik ben een diep religieuze vrouw en willen graag trouwen op een dag naar een God vrezend mens.”
Zoals je kunt zien klopt er grammaticaal weinig van de tekst.
-
Religieus karakter: scammers doen zich vaak voor als een religieus persoon die op zoek is naar een potentiële huwelijkspartner. Trouw zijn, familie, huwelijk en geloof staan over het algemeen voorop. Ze proberen dikwijls met gelovige mensen in contact te komen omdat ze denken dat deze mensen eerder geld zullen sturen.
-
Woonplaats: de scammer geeft op de datingsite aan in een Nederlandse plaats te wonen, maar blijkt later in het buitenland te verblijven. Nigeria, Rusland en Maleisië komen het meest voor, maar ook Groot-Brittannië, de VS en andere landen worden genoemd. Soms geven ze dit al vanaf het begin toe.
-
Leeftijd: scammers nemen over het algemeen contact op met mensen boven de 40. “Vrouwelijke” (voor hetzelfde geld is het een man die zich voordoet als een vrouw) scammers doen zich voor als dames van in de twintig. “Mannelijke” scammers geven als leeftijd meestal boven de 40 aan.
-
Geld: of het nu al na dag een of pas na 6 maanden is, op een gegeven moment vragen ze je om wat voor reden dan ook om geld. Kap al het contact direct af zodra dit gebeurt! Zodra je geld via de post of diensten als Western Union stuurt ben je het voor altijd kwijt.
-
Sms: Hetzelfde geldt voor mensen die zeggen alleen via sms contact te kunnen hebben. Grote kans dat je met een sms-box scammer te maken hebt. Wees op je hoede en zeg dat je alleen via de datingsite contact wilt hebben. Het beste is nog om het contact helemaal te verbreken.
-
Affectie: je zult al gauw (zo niet direct) het gevoel krijgen dat deze persoon hartstikke verliefd op je is, dat je de man/vrouw van hun leven bent, dat God jullie bij elkaar heeft gebracht, enzovoorts. Ze gebruiken vrijwel vanaf het begin koosnaampjes en doen er alles aan om jou verliefd op ze te laten worden.
-
Contact: je zult deze persoon hoogstwaarschijnlijk nooit te zien krijgen. Als ze met jou wil skypen, gebeurt dat zonder video en voor elke ontmoeting zal er een smoesje bedacht worden waarom hij of zij niet kan komen opdagen. Vaak eindigend met “ik heb geld nodig voor een vliegticket”. Vlieg niet zelf naar de persoon toe als er ook maar een teken is dat de persoon een scammer is. Mocht het toch een scammer zijn, dan kan het slecht met je aflopen. Mocht je er toch op staan om te gaan, zorg er in ieder geval voor dat je netjes voor een visum en dergelijke zaken zorgt, zodat je in geval van nood het land snel weer kunt verlaten.
-
Plagiaat: soms stuurt de scammer liefdesbrieven of gedichten. Deze zijn vaak van het internet geplukt en kun je terug vinden als je ernaar googled.
-
Cadeautjes: heel soms sturen ze cadeautjes naar je om je vertrouwen te wekken en gevoelens bij je los te maken. Deze cadeautjes worden hoogst waarschijnlijk gekocht met gestolen creditcards.
Hoe rapporteer ik een verdacht profiel?
Kom je een verdacht profiel tegen op een datingsite dan heb je een rapporteer/blokkeer knop, of je kunt de klantenservice contacteren. Zorg ervoor dat je in het laatste geval de volledige gebruikersnaam doorgeeft van het verdachte profiel (inclusief eventuele hoofdletters, cijfers, (lage) streepjes etc.) zodat de klantenservice het profiel zo snel mogelijk kan opsporen.
Foto met dank aan graur codrin / FreeDigitalPhotos.net
Door Jelena op