Hoi liefde, doei privacy? Hoe bescherm je jouw gegevens op online datingsites

Voor veel vrijgezellen is het zich presenteren met een openbaar profiel het meest normale van de wereld. Net als facebook en twitter is het hebben van een online dating account een normaal onderdeel van het leven geworden. Maar, in deze tijden van telefoons aftappen, veiligheidslekken en viruswaarschuwingen zijn er ook anderen die bang zijn dat hun privacy in gevaar komt en zich afvragen hoe er met hun persoonlijke gegevens wordt omgegaan op online datingsites.

We hebben de belangrijkste tips om je privacy te beschermen op een rijtje gezet:

  1. Creëer, voordat je jezelf aanmeld bij een online datingsite, eerst een e-mailadres dat je hier speciaal voor gebruikt. Hierdoor wordt jouw dating-communicatie gescheiden gehouden van je persoonlijke en zakelijke e-mails. Zorg ervoor dat het e-mailadres niet je volledige naam bevat, maar gebruik een gebruikersnaam of een naam die volledig niets met je te maken heeft. Zo kun je dit adres met een gerust hart doorgeven aan potentiële dates die je op de datingsite leert kennen.

  2. Kies een veilig wachtwoord dat je alleen voor de online datingsite gebruikt en log uit wanneer je de online datingsite verlaat. Wis de cache en je browsergeschiedenis als je gebruik maakt van een gedeelde of openbare computer.

  3. Als je niet wilt dat je datingprofiel voor anderen zichtbaar is, meld je dan aan op een datingsite die jouw profiel alleen toont aan leden die speciaal met jou worden gematcht. Je kunt het aantal mensen dat toegang heeft tot jouw profiel ook nog gedeeltelijk reduceren door je profielfoto’s alleen zichtbaar te maken voor leden die jij hebt gekozen. Je moet in dat geval wel beter je best doen om in contact te komen met andere leden, omdat profielen zonder zichtbare foto niet gauw worden gecontacteerd.

  4. Zorg ervoor dat de site veilige versleuteling heeft nadat je bent ingelogd (dat herken je aan het slotje voor het internetadres) en dat je apparaat een goede virusscanner heeft die recentelijk is bijgewerkt. Kijk ook of de online datingsite een keurmerk heeft, bijvoorbeeld keurmerk veilig daten:

  5. Deel pas persoonlijke informatie (zoals je adres, telefoonnummer etc.) wanneer je de persoon goed hebt leren kennen en zeker weet dat je hem of haar kunt vertrouwen (dus niet al op de eerste date). Natuurlijk moet je nooit, maar dan ook nooit geld sturen of overmaken! Iemand die om geld vraagt is niet uit op een relatie met jou en is hoogstwaarschijnlijk een scammer.

 

Illustratie: © Jelena Stellaard

Onze aanbevelingen: