Scammers: oplichters op datingsites

Net als in het echte leven kom je ook op het internet oplichters tegen. Helaas is dit ook op datingsites het geval. Het voordeel dat je op datingsites anoniem kunt blijven zolang je maar wilt, geldt helaas ook voor individuen die niet op een date uit zijn, maar op de inhoud van jouw portemonnee. Wees daarom altijd goed op je hoede en zet je naïviteitknop uit zodra je het internet betreedt.

Mensen die op het internet uit zijn om je geld te ontfutselen worden “scammers” genoemd. Het woord “Scammer” komt van het Engelse woord “scam” wat in het Nederlands “oplichting” betekent.

Valse liefde

Op datingsites doen scammers zich voor als man of vrouw en pretenderen al verdacht snel verliefd op je te zijn. Bijvoorbeeld al na een keer berichten uitwisselen. Vaak willen ze ook al heel gauw via andere media met je communiceren, zoals e-mail, skype, chat, of sms. Vervolgens werken ze een tijdje hard om een goede band met je te kweken en ervoor te zorgen dat jij ook verliefd wordt. Vroeg of laat komt dan de vraag om geld.

Zielige verhalen voor geld

Dit verzoek om geld komt over het algemeen in twee vormen: “Ik wil je graag komen bezoeken om je in het echt te zien, maar heb er geen geld voor”(plotseling woont deze dame/heer niet meer in Enschede, maar bijvoorbeeld in Nigeria, Rusland of Maleisië), of een zielig verhaal zoals: “mijn moeder/vader/oma/kind is plotseling ziek geworden, maar heb geen geld voor medicijnen/ziektekosten” en meer van dergelijke smoesjes.

Geen terugboeking mogelijk

Uiteraard dient het geld alleen via Western Union verstuurd worden zodat je het niet kunt terug laten boeken wanneer je door krijgt dat de ander nooit op bezoek gaat komen. Soms weten ze mensen zo goed te bespelen dat ze meerdere keren geld sturen, het familielid is overleden en er is nu geld nodig voor de begrafenis, of hij/zij heeft meer geld nodig omdat er visa problemen zijn opgedoken en een ambtenaar moet worden omgekocht.

Soms gaan ze zo ver dat ze slachtoffers van scammers benaderen en zich voordoen als ook een slachtoffer of een rechercheur die de zaak aan het onderzoeken is. Vervolgens vragen ze om geld om het onderzoek van te betalen of iets dergelijks…

SMS-bedrog

Een andere manier om geld uit iemands zakken te kloppen is het systeem van betaalde sms’jes. Je komt in contact met een leuke dame of heer en deze stelt voor om buiten de datingsite om en via sms of sms-box nummer te communiceren. Achteraf (wanneer je een torenhoge telefoonrekening te zien krijgt) blijkt dan dat je zonder het te weten aan een sms-abonnement vast zit. En dat een sms’je naar dat nummer erg veel geld kost. En niet alleen het verzenden maar ook het ontvangen kost geld!

Laat je niet weglokken

Over het algemeen beweert de persoon in kwestie dat zij/hij geen toegang heeft tot een computer en internet en alleen via sms kan communiceren. Het eerste wat je jezelf daarbij moet afvragen: “Waarom word je lid van een datingsite, als je er toch geen gebruik van kunt maken?” Misschien omdat ze bang zijn dat hun fake profielen door de webmaster ontdekt en geblokkeerd worden?

Wat doe ik als ik het slachtoffer ben geworden van een scammer?

Heeft een scammer je geld afhandig gemaakt, neem dan allereerst contact op met de politie. Internet oplichting is strafbaar. Vervolgens kan het ook handig zijn om met de klantenservice van de datingsite in kwestie contact op te nemen. Zij kunnen er dan voor zorgen dat het profiel geblokkeerd wordt en dat de scammer zelf het profiel niet kan verwijderen en zo belangrijke sporen kan uitwissen. Bewaar alle e-mails, berichten en verdere bewijzen goed, zodat je die vervolgens aan de politie kunt voorleggen.

Wil je weten waaraan je een scammer-profiel kunt herkennen, klik dan hier – Hoe herken ik een datingsite scammer

 

Foto met dank aan chanpipat / FreeDigitalPhotos.net