Waarom lelijke mannen alleen geïnteresseerd zijn in mooie vrouwen

Ooit vroeg mij een datingsite gebruiker: “Ik krijg maar geen antwoorden op mijn berichtjes en ik heb er toch wel 100 uitgestuurd! Kun je me helpen?”.

 Ik heb vervolgens zijn dating profiel bekeken en ontdekte dat hij inderdaad berichten had gestuurd, maar alleen naar een beperkt aantal dames in zijn lijst en zelfs alleen aan de zeer goed uitziende vrouwen. Nu is dat geen probleem, maar de man zelf was (op z’n zachtst gezegd) niet de knapste van het land. Dit beeld werd overigens versterkt door de foto die hij had geplaatst: een pasfoto waarop hij er uitzag als een vers gearresteerde crimineel. Logisch dat zijn matches niet als vliegen op honing op hem afkwamen.

Niet mijn type

Uit zijn berichten bleek dat hij aan alle (aantrekkelijke) dames dezelfde tekst had gestuurd: “Hoi ik ben Keessie48*, heb je zin om wat af te spreken.” Toen ik hem erover aansprak zei hij dat hij in het begin al wat persoonlijke berichtjes had gestuurd en daar geen antwoord op kreeg. Dus is hij maar met deze “strategie” begonnen. Hij realiseerde zich blijkbaar niet dat de meeste vrouwen hier erg gemakkelijk doorheen prikken en dus niet reageren op dit soort berichten.

Op mijn vragen waarom hij geen contact had opgenomen met de iets minder knappe vrouwen in zijn lijst antwoordde hij: “Die zijn niet mijn type”.

Russische schoonheid zoekt 50-plusser

Een ander verhaal kwam van een 50-jarige man die klaagde over het groot aantal scammers waarmee hij werd gematcht. En inderdaad had hij een groot aantal “Russische” schoonheden in zijn lijst staan waaraan je kon zien dat zij geen echte leden waren. Opvallend was dat hij zocht op dames van begin twintig terwijl hij zelf 50 was. Hierdoor viel hij precies in de scammer doelgroep. Op voorzichtige suggesties om de zoekleeftijd te verhogen naar 30 jaar reageerde hij afwijzend. Hij wilde maar niet begrijpen dat de kans dat een echte vrouw van begin twintig op zijn berichten zou reageren vrijwel nihil is.

Waarom zijn sommige mannen er zo van overtuigd dat zij kans maken (of zelfs het recht hebben) op een jonge knappe deerne terwijl zij zelf te oud en onaantrekkelijk zijn?**

Doodt de draak en win een prinses

Volgens Colin Stokes kan het liggen aan de boodschap die veel populaire kinderfilms uitdragen: een jongen, al is hij nog zo’n loser, kan het meisje/prinsesje krijgen als hij zijn taak maar vervult (bv. draak doden, death star vernietigen, etc.).

Het feit dat veel mannen tientallen keren hetzelfde berichtje sturen en geen moeite doen om een mooie foto van zichzelf op hun profiel plaatsen, geeft echter het gevoel dat ze de draak niet eens willen doden om de prinses te veroveren. Zij moet zich zonder goede reden al op hem storten en week worden van zijn prachtige standaard berichtjes, zijn lelijke foto en zijn profiel teksten vol met spelfouten.

Zo werkt het natuurlijk niet. In de kroeg moet een vent ook moeite doen. Als hij met een sneue spreuk aan komt zetten zegt de dame in kwestie ook “doei!”. Laat staan dat hij kans heeft als de kroeg vol zit met mannen die ook allemaal met die ene knappe dame willen praten. Want dat is hoe het er op datingsites vaak aan toe gaat. Vrouwen worden bedolven onder (standaard) berichten van wanhopige mannen.

Avontuurlijke dames maken meer kans

Aan de andere kant is het ook voor de dames wel zo netjes om ieder geval aan te geven dat ze niet geïnteresseerd zijn. Op sommige datingsites heb je een “afwijzingsknop”. Als je daar op drukt wordt er automatisch een bericht met afwijzing gestuurd.

En kom op dames, wees eens actiever! We zijn niet meer in de jaren 50 waar de vrouw afwacht tot de man de eerste stap zet. Zie je een leuke vent? Trek dan je stoute schoenen aan en schrijf hem een berichtje. De meeste mannen zullen dit zeer waarderen en sturen ook bij geen interesse een net berichtje terug.

Daarnaast is het waar dat er ook vrouwen zijn die (net als sommige mannen) niet realistisch zijn met hun zoekcriteria. Vooral op het gebied van lengte wordt er te ver gegaan. Een man die net zo lang is als jij, of een paar centimeter korter, is niet meteen een minder goede lover of echtgenoot. Geef hem de kans om zich te bewijzen. Voor je het weet kom je voor positieve verrassingen te staan.

 

*Fictieve naam
** En voor je het vraagt: rijk waren ze ook niet.

Tekening: ©Jelena Stellaard