Waarom vallen vrouwen niet voor aardige mannen? Oftewel: “Bye Felipe!”

De datingcliché dat vrouwen nooit verliefd worden op de nice guy bestaat al lang. Bij het lezen van berichten op datingforums en artikelen op het internet kom ik dit soort opmerkingen vaak tegen: “Vrouwen beweren altijd dat ze een aardige vent willen, maar waarom vindt geen enkele vrouw mij dan leuk?! Allemaal leugens!” of “Ik zit in de Friendzone, omdat vrouwen alleen op slechte mannen vallen.” De verhalen die deze mannen vertellen klinken erg overtuigend, want elke man die van zichzelf denkt dat hij te aardig is, is er ook van overtuigd dat hij alles goed doet. Echter, de aanname dat vrouwen nooit verliefd worden op aardige mannen klopt niet en is gebaseerd op een aantal misverstanden.

Mannen die zijn afgewezen zien alleen wat ze goed deden. Ze nemen aan dat zij alles gedaan hebben, om alle verwachtingen van de vrouw die ze probeerden te versieren, tegemoet te komen. Wanneer een relatie, een date, of een versierpoging niet het gewenste resultaat heeft, dan komt een “te aardige man” tot de conclusie dat het de vrouw is die fout zit. Dit uit zich soms in woede tegenover de persoon die de hem in zijn mannelijkheid heeft gekrenkt. (Krijgen vrouwen een afwijzing te horen, dan zoeken ze de fout meestal bij zichzelf.) De misverstanden zitten in het feit dat deze mannen aardig zijn vaak verwarren met minder attractieve karaktertrekken:

Aardig ≠ Saai

Als een vrouw zegt dat ze een aardige vent wil, dan bedoelt ze niet een man die de hele dag aan het wachten is tot ze thuis komt, zodat hij voor haar een dinertje kan klaarmaken en haar vervolgens een voetmassage kan geven. Dit wordt (helaas) gauw saai. Een aardige man mag ook eigen vrienden, interesses en hobby’s hebben en hij mag ook wel dingen doen zonder zijn vriendinnetje erbij… Dat maakt hem juist interessant.

Aardig ≠ Ja-knikken

Alleen omdat een man aardig is, hoeft dat niet te betekenen dat hij met alles wat zijn partner zegt in moet stemmen. Een echte aardige man respecteert het feit dat er andere meningen en perspectieven zijn, zelfs als hij het er niet mee eens is.

Aardig ≠ Zeurderig

De manier waarop sommige mannen hun klachten presenteren laat zien dat zij niet echt aardig, maar juist zeurderig en alleen maar met zichzelf bezig zijn. Als je zelfmedelijden belangrijker is dan de behoeftes en gevoelens van anderen, dan is dat niet aardig maar egoïstisch.

Aardig ≠ Wanhopig

Soms lijkt het alsof mannen die zichzelf als “te aardig” beschrijven, eigenlijk een ander probleem hebben. Mannen met een laag gevoel van eigenwaarde en maar weinig succes met vrouwen, proberen vaak contacten aan te knopen met dames die zij als onattractief zien. Ze gaan er van uit dat deze vrouwen “low standards” hebben en maar al te blij zullen zijn als een man maar aardig voor ze is. Naast het feit dat de mannen zichzelf niet helpen met zo een benadering, is dit onoprechte interesse al gauw zichtbaar voor de vrouw in kwestie.

Bye Felipe!

Sommige “aardige” mannen reageren vervolgens op een wat minder aardige manier op afwijzingen. Daarom heeft Alexandra Tweten een instagram pagina opgezet, genaamd Bye Felipe, waar vrouwen screenshots kunnen plaatsen van deze ongepaste reacties op hun stilte of afwijzingen. Hieronder zie je een aantal van dit soort conversaties.

 

Het is vooral angstaanjagend om te zien hoe snel de aardige opmerkingen van deze personen in zo’n korte tijd omslaan in groffe, hatelijke beledigingen.

Volgens Alexandra Tweten is de bedoeling van Bye Felipe om met humor kracht weg te nemen van de beledigingen die worden geuit. Daarnaast wijst ze ook op een veel serieuzer probleem: wat als een man een afwijzing zo slecht kan verkroppen dat het tot geweld - of erger - leidt? Tmblr “When Women Refuse” beschrijft geweld dat sommige vrouwen, die het gewaagd hebben om nee te zeggen, hebben ondergaan.

Wat kan hij doen?

Ben je een man, dan kun je helpen door je niet persoonlijk aangevallen te voelen als een vrouw je negeert of afwijst. Wees jezelf ervan bewust dat veel dames op datingsites overspoeld worden met berichtjes en niet (direct) op iedereen kunnen reageren. En realiseer je dat een vrouw niet op je avances in hoeft te gaan als ze niet wil, net als dat jij dit niet hoeft te doen als de zaak andersom zou liggen. Zie je dat een vriend zich zo gedraagt en ben je het hier niet mee eens, zeg er dan wat van. Dit wordt eerder van jou geaccepteerd dan van het meisje in kwestie, of sterker nog, van onbekenden op het internet.

Wat kan zij doen?

Er zijn een aantal dingen die jij als vrouw kunt doen om de kans te verkleinen dat jij een toch niet zo “aardige” man tegenkomt op het internet. Ten eerste, probeer hem niet te negeren, maar stuur een nette afwijzing, al is het maar een zin. Jij zou het andersom ook niet leuk vinden om genegeerd te worden. Ten tweede schrijft een OKCupid moderator dat het helpt als je op je datingprofiel schrijft dat je feminist bent: “Put the buzzwords out there that will kill their joyride,” en geef alvast een waarschuwing af voor deze voor jou ongeschikte mannen.

Draai de zaak om

Ben je toch in contact gekomen met zo’n “aardige” man, dan kun je de zaak altijd nog omdraaien met wat creatieve, grappige en scherpe opmerkingen. Zoals bijvoorbeeld deze:

Ben je erg creatief onderlegd, dan kun je je gesprekspartner op een niet zo flatteuze manier nateken, zoals een dame eerder al deed. Of je zegt gewoon “Bye Felipe!” en plaatst jullie gesprek op de gelijknamige instagram site en deelt het met je facebookvrienden.

 

 

Bronnen van afbeeldingen: quickmeme.com, someecards.com, Memegenerator.net, http://instagram.com/byefelipe, https://tinderellakickituponetime.wordpress.com/tag/tinder-fail/

 

Onze aanbevelingen: