Is de Tinder Hype over? 63% van de Nederlandse gebruikers zijn Tinder-moe

Sinds zich Tinder in de laatste 12 maanden als een lopend vuurtje heeft verspreid, hebben 10 miljoen mensen wereldwijd en 1,5 miljoen Nederlanders een profiel aangemaakt op de app. Vooral sinds beroemdheden als Katy Perry en Lily Allen, gevolgd door drommen Olympische spelers in Sochi, verklapt hebben dat ze Tinder gebruiken, heeft iedereen het erover. Volgens Tinder gebruiken 60% van de users de app minstens een keer per dag en sommigen dagelijks zelfs vijf of zes keer. Maar blijven gebruikers op langere termijn ook zo actief of is het leuke er na een korte tijd alweer af?

Onafhankelijk vergelijkings- en informatieplatform voor online datingsites, dating-experts.nl, heeft 252 gebruikers uit Nederland naar hun ervaringen met Tinder gevraagd. Uit de enquête blijkt dat 63% van de gebruikers Tinder-moe is, terwijl 37% er nog wel plezier aan ondervindt.

Als je de antwoorden van mannen en vrouwen naast elkaar legt, zie je dat vrouwen de neiging hebben sneller Tinder-moe te worden dan mannen (69% vs. 55%). De antwoorden van de verschillende leeftijdgroepen tonen aan dat mensen onder de 35 langer trouw blijven aan Tinder dan gebruikers van 35 of ouder (59% vs. 68%).

Matige kwaliteit van gebruikersprofielen en berichten op Tinder

Om na te gaan wat precies de zwakke punten zijn van Tinder, werden de gebruikers gevraagd wat zij vonden van de kwaliteit van de gebruikersprofielen en berichten op Tinder.
De resultaten hiervan zijn hier zowel bij de profielen als bij de berichten maar matig. Op een schaal van 1-5 (1 = Heel slecht, 5 = Heel goed) halen de Tinder profielen gemiddeld een 2,53 en de berichten zelfs slechter: een 2,14.

Over het algemeen beoordelen mannen de berichten en profielen positiever dan de vrouwen, maar desondanks blijft het cijfer matig (tussen de 2.73 en 2.05). Hetzelfde geldt voor de twee leeftijdsgroepen. Gebruikers met een leeftijd tot en met 34 jaar zijn positiever dan 35-plussers. Ook hier zijn de cijfers laag: tussen 1.95 en 2.53.
 
Het grootste Tinder probleem: Saaie berichten

Om erachter te komen waar de Tinder-moeheid (63%) vandaan komt, hebben wij de gebruikers gevraagd wat in hun optiek het grootste probleem is met de Tinder app. De respondenten konden uit meerdere antwoorden kiezen. Hieruit bleek dat het grootste probleem de saaie berichten zijn, die gebruikers aan elkaar sturen (71%).

Tussen de antwoorden van de mannen en vrouwen zitten veel overeenkomsten. Maar er zijn ook duidelijke discrepanties. Zo hebben vrouwen meer problemen met seksueel expliciete inhoud en berichten (57% vs. 9%) en met de onbeleefde toon van gebruikers (29% vs 2%). Mannen ergeren zich daarentegen aan het uitblijven van antwoorden op verstuurde berichten (44% vs. 35%).

Is Tinder een seksdating app?

Seks schijnt een belangrijke rol te spelen bij het gebruik van Tinder. Meer dan de helft (63%) van de respondenten gaven aan op Tinder te zoeken naar sekspartners.

Ook kunnen we zien dat mannen een groter interesse hebben in seks via Tinder (86%) vergeleken met 46% van de vrouwen. Andersom staan vrouwen eerder open voor vriendschap (42% vs. 27%). Toch geven zowel mannelijke als vrouwelijke respondenten aan te zoeken naar liefde (52% en 69%) en dates (86% voor beide sekses).        

   

Meer dan de helft van de Tindergebruikers blijft trouw aan Tinder

Ook al zijn veel mensen Tinder-moe, de makers van Tinder hoeven niet bang zijn dat de gebruikers de app en masse de-installeren. Meer dan de helft van de respondenten (60%) geeft aan Tinder te willen blijven gebruiken. Dit zal hoogstwaarschijnlijk liggen aan het feit dat Tinder gratis is daarnaast en erg gemakkelijk in het gebruik. Tinder blijft ideaal voor tussendoor.

14% van de respondenten wil naast Tinder ook gebruik maken van alternatieve online diensten, terwijl 18% volledig stopt met Tinder en ook geen zin meer heeft in online dating.

Zowel de helft van de mannen en vrouwen blijven Tinder gebruiken (44% en 47%). Vrouwen zoeken echter eerder na Tinder een serieuze online datingsite voor vaste relaties vergeleken met mannen (25% vs. 9%). 35-plussers blijven minder gauw trouw aan Tinder (maar 33% vs 54%) en stappen eerder over op een datingsite voor vaste relaties vergeleken met de mensen onder 34 jaar (29% vs 11%).

Conclusie

Tinder blijft een leuke bezigheid die een tijd lang erg cool is, maar ook snel weer verveelt. Betaalde online dating diensten hoeven echter niet te vrezen voor hun bestaan als ze een betere “customer experience” kunnen bieden als Tinder. Vooral de bovengenoemde zwakke punten van Tinder zouden bij slimme alternatieve dating diensten beter opgelost kunnen worden.

Studie-concept

De resultaten komen voort uit een online en e-mail enquête die in oktober 2014 werden uitgevoerd. Hiervoor werden 252 respondenten uit Nederland ondervraagd. Onder de respondenten vallen 106 mannen en 146 Vrouwen. 154 van de respondenten waren tussen de 18 en 34 jaar en 98 personen waren ouder dan 34.

 

Grafieken en illustraties:  © Dating-Experts.nl